„Fotografia trebuie să aibă un ecou puternic în mintea privitorului”. Interviu cu Mihai Surdea, membru în juriul competiției foto

Maratonul foto are loc pe 13 mai și cuprinde două competiții care se vor desfășura în paralel: una pentru amatori, iar alta pentru profesioniști. Cei implicați în concurs au la dispoziție 8 ore pentru a realiza fotografii pentru fiecare dintre cele 4 teme trase la sorți de către juriu în ziua evenimentului.

 

În viziunea lui Mihai Surdea, o fotografie bine făcută însumează elemente compoziționale, cromatice și de execuție care au un ecou puternic în mintea și sufletul privitorului. Despre pasiune, trenduri și influențe, am povestit cu Mihai într-un scurt interviu pentru Photo Marathon.

 

Cum ți-ai descoperit pasiunea pentru fotografie? Care-i motivația din spate?

Nu pot spune că „mi-am descoperit" pasiunea, mai degrabă fotografia m-a descoperit pe mine. Încă din copilărie am fost fascinat de imagini, cadre, instantanee și de povestea timpului spusă de acestea în mod implicit. Cred că, de fapt, îmi place să privesc astfel timpul atât prin prisma lucrărilor altor artiști, cât și prin ceea ce fotografiez sau filmez eu.

 

light-04.jpg

 

Ce presupune pentru tine o fotografie bine făcută?

E o sumă a tuturor elementelor compoziționale, cromatice și de execuție care fac ca fotografia rezultată să aibă un ecou cât mai puternic în mintea, inima și sufletul privitorului.

 

Care sunt trendurile în fotografie pentru anul 2017 și care se reflectă cel mai mult în fotografiile tale?

Trecând în revistă postările de pe rețelele de socializare și de pe site-urile dedicate, fotografia de stradă, fashion/beauty, precum și cea de peisaj (inclusiv macro) sunt cvasi-prezente în 2017. Pot să zic că fotografia de peisaj mă atrage cel mai mult dintre tendințele mai sus menționate, dar actualmente portretul este cel ce îmi răpește tot timpul pe care îl dedic fotografiei.

 

Ești în juriul competiției Photo Marathon Timișoara. Cum crezi că privesc fotografii timișoreni ideea acestui concurs?

Vom vedea în fotografiile rezultate, în calitatea lor.

 

Care sunt avantajele participării la un astfel de maraton?

Consider că e un bun prilej de auto-cunoaștere și auto-definire a stilului propriu. În final, e cel mai mare câștig pentru toți participanții, inclusiv pentru membrii juriului.

 

În ce măsură crezi că vor fi influențate fotografiile realizate de concurenți de trendurile de anul acesta?

Depinde foarte mult de temele inițiale propuse și ulterior alese în urma tragerii la sorți.

 

Ce sfat ai pentru concurenții de la Photo Marathon?

Să lase deoparte orice fel de limitări pe care concurenții cred despre ei înșiși că le-ar avea și aici mă refer atât la cele tehnice (de aparat, de obiectiv), cât și cele care vin din interior.

 

Maratonul foto are loc pe 13 mai și cuprinde două competiții care se vor desfășura în paralel: una pentru amatori, iar alta pentru profesioniști. Cei implicați în concurs au la dispoziție 8 ore pentru a realiza fotografii pentru fiecare dintre cele 4 teme trase la sorți de către juriu în ziua evenimentului.

 

Pentru a intra în competiție, participanții trebuie să completeze formularul de înscriere disponibil pe www.photomarathon.ro până pe 12 mai și să citească cu atenție condițiile de participare.